Fokken

Ik wil beginnen met raskatten fokken

post in de brievenbus

Wat erbij komt kijken:

  • Kies je ras
  • Fokdoel
  • Advies
  • Kater uitzoeken
  • Vereniging
  • Testen
  • Op naar je eerste nestje

Kies je ras
Als je overweegt om raskatten te gaan fokken ga ik er eigenlijk een beetje vanuit dat dit komt omdat je reeds de trotse eigenaar bent van één of meer raskatten en daar zo weg van bent dat je er mee wilt gaan fokken.

Mocht dat niet zo zijn, dan is de eerste stap om uit te zoeken welk ras nu eigenlijk bij je past. Kijk hierbij zeker niet alleen naar het uiterlijk maar ook naar het karakter. Het ene ras is nu eenmaal het andere niet: sommige katten liggen het liefst de hele dag mooi te zijn in de vensterbank, terwijl de andere kat de hele dag door kan rennen en spelen. Het is dus belangrijk om te bedenken wat jij zoekt in een kat, en dan op zoek te gaan naar een ras wat daar qua zowel karakter als uiterlijk bij past.

Ga daarna op bezoek bij verschillende cattery’s en laat je goed informeren voor je uiteindelijk een poes uitzoekt.

Fokdoel
Op de vraag waarom mensen graag willen gaan fokken, antwoorden veel mensen dat ze ‘zo graag eens een nestje willen meemaken’. Natuurlijk zijn kittens verschrikkelijk leuk, en het is prachtig om een nestje groot te zien worden. Maar dat is niet de juiste motivatie om raskatten te gaan fokken. Goede fokkers zullen je vertellen dat zij fokken voor het instandhouden en verbeteren van het ras. Zij doen zorgvuldige selectie van hun fokdieren om het ras verder te brengen. Dit kost veel tijd en veel geld. En natuurlijk zijn zijn gek op kittens en genieten zij van hun nesten, maar dat is niet het hoofddoel van hun cattery. Mocht u echt graag een keer een nestje willen meemaken, overweeg dan eens om gastgezin te worden van een asiel in de buurt, of neem contact op met een stichting die kittens opvangt. Zij zitten vaak te springen om mensen die voor een nestje kittens willen zorgen. 

Verder wil ik hierbij ook iedereen die denkt dat het fokken van raskatten een leuk zakcentje oplevert uit die droom helpen. Raskatten fokken is geen lucratieve bezigheid, maar slechts een dure hobby. Van de aanschaf van de fokdieren, tot het doen van alle gezondheidsonderzoeken en de kosten van het nest, kittens fokken kost geld. En dan heb ik het nog niet eens over de dierenartskosten die erbij komen kijken als er iets mis gaat en er een spoedkeizersnede moet worden uitgevoerd. 

Advies
Het is voor je gaat fokken goed om te bedenken waarom je dat eigenlijk wil. Wat wil je daadwerkelijk toevoegen aan het ras? Het is daarom belangrijk om uit te zoeken wat de goede en minder goede kwaliteiten van je eigen poes zijn, zodat je een kater kunt vinden die dat compenseert. Heeft jouw poes bijvoorbeeld oren die iets aan de kleine kant zijn, dan kan je een kater uitzoeken wiens oren juist aan de grote kant zijn. Het is zeer nuttig om daarover in gesprek te gaan met andere fokkers, of een show te bezoeken met je poes. Een keurmeester heeft een goede kijk op dit soort dingen en kan daarover ook tips geven. In elk geval kan hij je precies vertellen welke punten voor verbetering vatbaar zijn.

Ik raad iedereen die wil beginnen met fokken aan om hierover vanaf het begin af aan duidelijk te zijn tegenover de fokker van je poes. Niet iedere fokker wil ieder poesje voor de fok verkopen, maar bedenk: de fokker zal daar een goede reden voor hebben. Wellicht is een ander kitten uit het nest wel meer geschikt voor de fok. Als je daarover vanaf het begin in gesprek blijft met de fokker van je poes kan deze ook met je meedenken over een kater, tips geven en misschien ondersteunen op momenten dat het spannend wordt. 

Kater uitzoeken
Zoals gezegd is het bij het uitzoeken van de kater belangrijk om te kijken naar de plus- en minpunten van je poes, en van de kater. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de stambomen van de poes en de kater zodat je kunt kijken of het inteeltpercentage niet te hoog wordt. Ook hierbij kan het handig zijn om te vragen of een ervaren fokker meekijkt. Het stamboeksecretariaat kan ook meekijken naar eventuele vragen over genetica.

Vereniging
Op dit punt is het verstandig je aan te melden bij een vereniging. Om voor de kittens stambomen aan te kunnen vragen moet je lid zijn van een vereniging en een geregistreerde catterynaam hebben. Je kunt deze aanvragen via de vereniging. Lees HIER meer over de voordelen van het lid zijn van de NVvK.

Testen
Voor je daadwerkelijk met je poes naar de kater gaat is het van belang haar gezondheid te laten onderzoeken. Bij de NVvK hebben wij een aantal testen verplicht gesteld, zoals de Fiv/Felv-test en een onderzoek naar de aanwezigheid van een navelbreuk. Ook voor de kater zijn een aantal testen verplicht. Lees HIER meer over gezondheidstesten bij raskatten.

Op naar je eerste nestje
Inmiddels ben je lid van de vereniging en heb je een geregistreerde catterynaam. Je hebt een mooie poes waarmee je wil gaan fokken, en je hebt een mooie kater uitgezocht. Beide hebben de nodige gezonheidsonderzoeken ondergaan. Dan is het nu afwachten tot de poes krols wordt en je je eerste nestje kunt verwelkomen. 

Lees meer over zwangerschap, bevalling en kittentijd in één van de andere artikelen.

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend in hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin. Met veel plezier zet zij zich in voor de vereniging, onder meer door het organiseren van de shows van de NVvK.

Nieuwste berichten

Jubileumshow NVvK

Show Jubileumshow NVvK   Op 4 september 2022 organiseerde de NVvK ter ere van haar 60-jarig bestaan een jubileumshow in Rotterdam. Het was een zeer geslaagde show met prachtige katten. Er waren specials voor Somali & Abessijn, Siberische Kat & Neva...

Mag mijn huiskat ook mee?

<terug naar ShowShow Mag mijn huiskat ook mee? Huiskatten op een kattenshow Alle katten zijn welkom Een huiskat heeft geen rasstandaard Huiskattenklasse Alle katten zijn welkom Alle katten zijn welkom op show! Dus het korte antwoord is: ja, ook huiskatten mogen mee...

Showreglementen & tarieven

<terug naar ShowShow Showreglement & tarieven Reglementen en tarieven Het showreglement van de NVvK Inschrijven Tarieven Eigen sturdi meebrengen Vragen over show? Het showreglement van de NVvK Op de shows van de Nederlandse Vereniging van Kattevrienden is ons...

Voor het eerst naar show

<terug naar ShowShow Voor het eerst naar show Wat erbij komt kijken: De voorbereidingen Veterinaire keuring Verblijf op de show De keuring Prijzen Afgelopen De voorbereidingen Voor je naar show gaat is het belangrijk om de katten ‘showklaar’ te maken. In elk geval...