Het inschrijfbureau voor de Halloweenshow 2024 is geopend! Direct inschrijven!

Show

Voor het eerst naar show

post in de brievenbus

Wat erbij komt kijken:

  • De voorbereidingen
  • Veterinaire keuring
  • Verblijf op de show
  • De keuring
  • Prijzen
  • Afgelopen

De voorbereidingen

Voor je naar show gaat is het belangrijk om de katten ‘showklaar’ te maken. In elk geval is het belangrijk dat de kat er schoon en verzorgd uitziet. Geen enkele keurmeester waardeert een kat met een vette vacht, of zand tussen de haren. Zorg er dus voor dat je de vacht goed verzorgt en de kat eventueel in bad doet als dat nodig is. Als je specifiek wilt weten wat de beste behandeling is voor het type vacht van jouw ras, neem dan contact op met een kattentrimsalon, of vraag een ervaren fokker/shower om advies.

Naast verzorging van de vacht is het ook belangrijk om de nageltjes van je kat te knippen, zodat hij niet per ongeluk jou, of de keurmeester kan verwonden.

Veterinaire keuring

Als eerste zal op show de gezondheid van je kat worden gecontroleerd. Door een dierenarts of paraveterinair wordt het paspoort gecontroleerd op de juiste entingen, de chip wordt uitgelezen en er wordt gekeken of de kat in goede algemene gezondheid is. Uiteraard is het belangrijk dat er geen vlooien, oormijt of andere beestjes worden aangetroffen.

Bij witte katten is het bovendien verplicht om een BAER-test te laten zien waaruit blijkt dat ze niet doof zijn.

Mocht uit de veterinaire keuring blijken dat de vaccinaties ontbreken of verlopen zijn, dat de kat niet in goede algemene gezondheid is of dat er iets anders niet klopt, dan wordt de toegang tot de show geweigerd. Controleer dus thuis altijd goed of alles in orde is.

Verblijf op de show

Op de meeste shows zijn tegenwoordig zogenaamde ‘sturdi’s’ de norm: dit zijn canvas benches die je zelf mee kunt nemen naar show. Je kat zit dan eigenlijk in zijn eigen vertrouwde omgeving op show. Heb je geen sturdy? Geen probleem! Je kunt ook gebruik maken van een huurkooi van de vereniging. Bij de NVvK zijn de showkooien 100x50x50 cm. Om te voorkomen dat de kat in contact komt met de ‘buurkat’ is het wel verplicht om gordijntjes in de kooi op te hangen. Dat ziet er bovendien nog gezellig uit ook! Wat neem je allemaal mee?

  • Een sturdi of showgordijntjes
  • Een kleedje of mandje om in te liggen
  • Een klein kattenbakje (grit is gratis te krijgen op de show)
  • Een voerbak, waterbak en eten

De keuring

Om tien uur gaat de show open en begint de keuring. Een steward komt je vertellen dat je aan de beurt bent om naar de keurmeester te gaan. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk in de buurt van je kat te blijven totdat je bij de keurmeester bent geweest.

Als je bij de keurmeester bent wordt de kat van top tot teen bekeken. Aan de hand van de rasstandaard beoordeelt de keurmeester je kat. Hij kijkt daarbij bijvoorbeeld naar de lengte van de staart, de bouw, de vorm en grootte van de oren en de kleur van de ogen. Zijn bevindingen schrijft de keurmeester in een keurrapport. Het keurrapport krijg je aan het eind van de show mee. Hierop staat dan de uitslag: bijvoorbeeld of je kat ‘Uitmuntend’ is of ‘Zeer goed’, en of hij een titelpunt heeft behaald. Lees HIER meer over kwalificaties die je op show kunt behalen en wat ze betekenen.

Prijzen

Er zijn verschillende soorten prijzen te winnen op show. Over het algemeen kun je die indelen in drie categoriën: Best in Variëteit (BIV), Best in Show (BIS) en Speciale Prijzen.

Best in Variëteit:

Als er van een bepaald ras in een bepaalde kleur drie of meer katten zijn ingeschreven, wordt er vaak een BIV uitgereikt. Die prijs is dan dus bijvoorbeeld voor de mooiste Maine Coon, in de kleur Blauw met wit, of voor de mooiste Bengaal in de kleur Black silver tabby. BIV-prijzen worden  de hele dag door uitgereikt, het kan dus zomaar gebeuren dat je daarvoor plotseling naar het podium wordt geroepen.

Speciale Prijzen:

Vaak worden er ook op shows ook speciale prijzen uitgereikt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan ‘Beste Nest’ voor het mooiste nestje op show, of ‘Beste Huiskat’. Soms mag een keurmeester ook een extra prijs uitdelen voor een favoriete kat die net buiten de boot is gevallen bij de andere prijzen. Het verschilt per show en per vereniging wat voor extra prijzen er op een show zijn.

Best in Show:

Als alle katten gekeurd zijn nomineert iedere keurmeester een aantal katten voor de ‘Best in Show’ (BIS). Daarbij is de competitie niet meer per ras, of per kleur, maar tussen alle katten in een bepaalde groep. Bij de NVvK hebben we een BIS voor: Korthaar, Halflanghaar en Maine Coon. Daarnaast zetten we ook altijd twee rassen in het zonnetje, een zogenaamde ‘special’. Zo’n specials krijgt die dag dan een eigen BIS-reeks. Elke keurmeester nomineert voor alle BIS-categoriën één kat, die het daarna tegen elkaar moeten opnemen.

Om het wat duidelijker te maken met een voorbeeld: iedere keurmeester nomineert één korthaar kater. Aan het eind worden alle korthaar katers die genomineerd zijn bij elkaar geroepen, en een groepje keurmeesters kiest daaruit de mooiste. Zo gaat het ook bij de poezen, de kittens en de castraten. Daarna wordt uit alle korthaarkatten die een BIS hebben gewonnen ook nog een Best of Best gekozen: de mooiste korthaar van de show.

Dit gebeurt vervolgens ook met de andere categoriën en uit alle katten die Best of Best hebben gewonnen wordt dan tot slot ook nog een Best Over All gekozen: de allermooiste kat van de show.

Afgelopen

Als de Best Over All is gekozen is de show afgelopen. Iedereen ontvangt zijn keurrapport en daarna worden alle spullen ingepakt en vertrekken de exposanten naar huis, hopelijk met een mooi keurrapport, eventueel een prijs en vooral een leuke ervaring achter de rug.

Heb je nog vragen, wil je meer weten over showen of ben je op zoek naar iemand die je wegwijs kan maken op je eerste show? Neem dan contact op met de NVvK via info@kattevrienden.nl

Over de auteur

Mirjam Smit | Voorzitter

Mirjam Smit is kattevriend is hart en nieren. Fokker van de door haar geliefde Turkse Angora, keurmeester en voorzitter van de NVvK. Al 20 jaar zijn katten onderdeel van haar gezin.En met veel plezier draagt zij haar opgedane kennis over.

Nieuwste berichten

Jubileumshow NVvK

Show Jubileumshow NVvK   Op 4 september 2022 organiseerde de NVvK ter ere van haar 60-jarig bestaan een jubileumshow in Rotterdam. Het was een zeer geslaagde show met prachtige katten. Er waren specials voor Somali & Abessijn, Siberische Kat & Neva...

Mag mijn huiskat ook mee?

<terug naar ShowShow Mag mijn huiskat ook mee? Huiskatten op een kattenshow Alle katten zijn welkom Een huiskat heeft geen rasstandaard Huiskattenklasse Alle katten zijn welkom Alle katten zijn welkom op show! Dus het korte antwoord is: ja, ook huiskatten mogen mee...

Showreglementen & tarieven

<terug naar ShowShow Showreglement & tarieven Reglementen en tarieven Het showreglement van de NVvK Inschrijven Tarieven Eigen sturdi meebrengen Vragen over show? Het showreglement van de NVvK Op de shows van de Nederlandse Vereniging van Kattevrienden is ons...